Elverhøj

Elverhøjen er en anlagt jordhøj, 14 m i diameter og 4 m høj, med 8 store træer plantet symmetrisk i cirkel. Betydningen af dette symmetriske rum af store træer på jordhøjen er ikke kendt. Måske er det en gammel gravhøj? Eller mere sandsynligt inspireret af Ellemosen. Forstfolk skønner træerne til at være et par hundrede år gamle, dvs vi er i Romantikken hvor elverfolk levede i folketroen.

Ellemoser har ofte været forbundet med overnaturlige ting. Måske fordi elletræer, der skæres over eller knækker, danner nye rødder i en knudret forhøjning, som på afstand kan ligne lidt af hvert - fx. menneskelignende væsener.

Elverfolk har haft betydning for folk igennem flere hundrede år og historierne om dem optræder i mange kunstneriske sammenhænge som malerier, balletter, opera (Elverpigen af Emil Hartmann), eventyr (Elverhøi af H.C. Andersens) og skuespil (Elverhøj af Johan Ludvig Heiberg).

Elverhøjen på Stevns, var udgangspunktet for Heibergs skuespil "Elverhøj" om Ellekongen og Elverfolket. Kammerråd W Duntzfeldt havde netop købt Ordruphøj og Ordrup Sø i denne periode, og mon ikke Heibergs skuespil inspirerede Duntzfeldt til at bygge sin egen Elverhøj ved Ellemosen? 

Ellekongen ses mest i mosen med en bredskygget stråhat. Når nogen kommer ham for nær, puster han kinderne op og spreder sygdom og dårligdom med sin ånde, aka djævlen. Sælger man sin sjæl til Ellekongen for at erhverve sig særlige kundskaber, går man selvfølgelig til, for man sælger ikke ustraffet sin sjæl til det onde. Ellekongen er far til alle ellepigerne, som er anderledes yndige skabninger...

Ellepigerne holder ofte til i måneskinnet, hvor de med forførisk runddans om Elverhøjen og skønsang forsøger at lokke mænd ud i mosen, hvor de ikke kan bunde. Når ellepigerne skyder med bue og pil og man rammes, bliver man "ellevild" og kan slet ikke få sig til at gå væk igen. I nogle tilfælde rammes man af en voldsom danselyst, og danser sig ihjel ude i ellesumpen!
Mosekonen er moder til ellepigerne. Men hun er ikke farlig, fordi hun kommer aldrig op af mosen. Mosekonen har en stor gryde, hvori hun fremstiller sin mosekonebryg, som man til særlige tider kan se stige op og dække mosen, og som giver ellefolket styrke og evigt liv.

 

 

Ellemosen, Copyright © 2019 - Designed by ComputerLab - Data & Design